Sumele încasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai în primele luni ale acestui an Că este sau nu un efect al integrării, cert este că piaţa imobiliară se află pe Sumele încasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai în primele luni ale acestui an
Că este sau nu un efect al integrării, cert este că piaţa imobiliară se află pe val. Proiectele imobiliare de mai mare sau mai mică anvergură, anunţate de diverşii dezvoltatori de la începutul acestui an, în paralel cu cifrele oficiale, demonstrează că imobiliarul este, cel mai probabil, domeniul cel mai activ din economia românească.
Potrivit unei situaţii statistice, furnizată pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), numărul tranzacţiilor imobiliare, încheiate în primele cinci luni ale acestui an, a crescut de peste cinci ori, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, dacă în perioada ianuarie-mai 2006 au fost încheiate 26.891 de tranzacţii (n.r.- include, pe lângă contractele de vânzare-cumpărare, şi celelalte acte care au ca efect transmisiunea dreptului de proprietate, adică donaţii, schimburi, contracte de întreţinere etc), în perioada ianuarie-mai 2007, numărul acestora a crescut la 139.838. Casele noi şi împroprietăririle ridică piaţa Specialiştii din domeniu spun că cifrele confirmă într-adevăr realitatea, dar această evoluţie nu poate fi pusă pe seama integrării.
"Această dinamică este absolut plauzibilă. Nu are însă nicio legătură cu integrarea. Este un semn că sunt bani pe piaţă. E o dinamică normală a acestui sector, pentru că este unul foarte efervescent", a declarat, pentru "Adevărul", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară. Potrivit analistului imobiliar Narcis Gorea, creşterea numărului tranzacţiilor imobiliare are la bază două aspecte.
"Primul este că,