O clauza ascunsa intr-un proiect de lege din domeniul energiei, care a trecut recent de Senatul american, i-ar putea face pe constructorii de centrale atomice eligibili pentru imprumuturi guvernamentale in valoare de zeci de miliarde de dolari, scrie International Herald Tribune.
Cateva grupuri americane de lobby i-au anuntat recent pe oficialii din administratia Bush ca industria nucleara are nevoie de aproximativ 50 de miliarde de dolari in imprumuturi de la stat, pentru urmatorii doi ani, cu scopul de a finanta o expansiune majora.
Clauza legala, introdusa fara nici o dezbatere in urma solicitarilor venite din partea industriei nucleare, are potentialul de a extinde dramatic industria nucleara din SUA. Domeniul nuclear american isi propune sa construiasca 19 noi centrale atomice, care costa aproximativ 4-5 miliarde de dolari fiecare. In timp ce industria nucleara ar fi principalul beneficiar al acestei reglementari, clauza legala ar putea aduce alte miliarde de dolari in imprumuturi de la stat centralelor energetice care produc energie "curata".
Industria nucleara se bucura in prezent de un sprijin crescand din partea sectorului politic, dupa decenii de opozitie din partea gruparilor de mediu. Un numar tot mai mare de parlamentari republicani si democrati, preocupati de problema incalzirii globale si de dependenta energetica fata de alte state, sustin macar partial exapansiunea nucleara.
Insa clauza legala ar putea avea consecinte mult mai importante decat se asteapta majoritatea parlamentarilor, oferind Departamentului pentru Energie puterea de a aproba un numar nelimitat de imprumuturi guvernamentale pentru producatorii de energie "curata".
In urma unor prevederi legale stabilite in 2005, energia nucleara se califica drept energie "curata" deoarece nu emite gaze care sa contribuie la incalzirea globala.
Companiile nucleare au i