Comisia Europeana a publicat, joi, pe pagina de internet, situatia comparativa a modului in care operatorii de telefonie mobila din toate cele 27 de state membre au aplicat noile norme UE privind tarifele de roaming.
In Romania, „oaia neagra” a fost nominalizata compania Telemobil, Comisia indicand ca acesta este singurul operator de telecomunicatii mobile care nu a dat informatii despre modificarea tarifelor de roaming, in conformitate cu reglementarile comunitare. In Romania, atentionarea Comisiei a luat prin surprindere atat pe oficialii Telemobil cat si pe cei ai ANRCTI.
Mai precis, Comisia a realizat un sondaj, prin intermediul unui chestionar, in randul a 95 de operatori de telefonie mobila pentru a afla in ce moment in decursul primei luni dupa intrarea in vigoare a regulamentului UE au oferit si au aplicat Eurotariful, precum si cuantumul exact al acestuia.
Aspectul este deosebit de important deoarece operatorii de telefonie mobila trebuiau sa prezinte consumatorilor lor un Eurotarif pana la data de 30 iulie.
De indata ce un consumator a acceptat aceasta oferta, operatorul are la dispozitie maximum o luna pana la activarea acestui tarif. In cazul in care consumatorul nu a acceptat oferta in mod explicit, va fi transferat automat la Eurotarif in data de 30 septembrie.
In total, Comisia a primit pana acum 74 de raspunsuri de la 95 de operatori de telefonie mobila. Rezultatele fiecarui operator sunt publicate pe site-ul Comisiei incepand de astazi.
Sondajul a relevat si bune si rele. In Romania, in afara de Telemobil, operatorul serviciului Zapp, toti ceilalti trei operatori de telefonie mobila au notificat Comisia Europeana ca vor modifica tarifele de roaming in limita stabilita de UE.
Astfel, Cosmote Romania a anuntat ca va aplica noile tarife de roaming incepand cu data de 30 au