Firmele de morarit si panificatie au inceput, unele chiar de saptamina trecuta, sa majoreze pretul piinii si al altor produse specifice, cu 3-10%, in functie de zona, decizia avind la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie ale griului si fainii in ultima luna. Chiar daca "Galmopan", cel mai mare producator de piine din zona, nu si-a anuntat inca politica de preturi, alte companii de profil din tara deja au procedat la scumpiri: 3,4% la produsele de panificatie in cazul "Pambac" Bacau, 6% compania "Dobrogea" din Constanta, sau diferentiat in mai multe orase intre 10% si 15%.
Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat, inca din luna iulie, ca recolta redusa de griu din acest an, reprezentind circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului piinii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pina la sfirsitul anului.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca reducerea taxei pe valoare adaugata la piine, una dintre solutiile propuse de producatori pentru a mai atenua din efectele scumpirii, va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al piinii. Ministrul agriculturii, Traian Remes, a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sint justificate, pentru ca pretul griului nu este mare comparativ cu anii trecuti.
Firmele de morarit si panificatie au inceput, unele chiar de saptamina trecuta, sa majoreze pretul piinii si al altor produse specifice, cu 3-10%, in functie de zona, decizia avind la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie ale griului si fainii in ultima luna. Chiar daca "Galmopan", cel mai mare producator de piine din zona, nu si-a anuntat inca politica de preturi, alte companii de pr