Scăderea temperaturii a inceput să fie resimţită incă de luni după-amiază de locuitorii din vestul şi nord-vestul Romăniei. Marţi, in ţara noastră vremea s-a răcit accentuat. Ieri, răcirea vremii a fost bruscă şi a fost resimţită puternic şi de locuitorii din sudul şi sud-estul ţării.
EXPLICAŢIE. "Vinovat pentru scăderea de temperatură incepută de marţi este frontul atmosferic care a traversat teritoriul Romăniei, in spatele acestuia instalăndu-se o masă de aer de origine polară. Ca urmare, valorile de temperatură la scara intregii ţări au fost mai mici in raport cu regimul termic normal pentru această dată. Temperaturi mici au fost intregistrate mai ales in sud-vestul şi nord-estul ţării, acolo unde diferenţa dintre maximele inregistrate luni şi cele de marţi a fost de 15°C... 20°C. Şi la Bucureşti diferenţa de temperatură era de 9°C... 10°C, luni inregistrăndu-se 38°C, iar marţi doar 30°C.
Aceste fenomene s-au datorat schimbării sensului de circulaţie a aerului. Astfel, in perioada caniculară circulaţia aerului era din sector sudic şi masa de aer transportată spre spaţiul Romăniei a fost de natură tropicală. La inceputul acestei săptămăni circulaţia aerului s-a schimbat datorită trecerii acestui front atmosferic din sector nordic şi ca urmare masa de aer este polară, nord-atlantică, un aer umed şi mai rece. Acesta a determinat scăderea valorilor de temperatură cu 10°C... 19°C mai ales in centrul ţării, iar la Sibiu s-a inregistrat cea mai mare scădere de temperatură, de 19,5°C. Astfel de fenomene sunt normale vara, in contextul schimbărilor bruşte ale sensului de circulaţie atmosferică. De menţionat este şi faptul că pătrunderea de aer rece duce la o răcire bruscă, chiar violentă intr-un timp foarte scurt, iar in cazul pătrunderii aerului cald, incălzirea se face treptat", susţine Viorica Dima, meteorolog in cadrul ANM.