Invocand necesitatea mobilitatii inaltilor functionari publici, Guvernul a decis sa inlocuiasca sase prefecti, dintre care cinci primisera la evaluare calificative foarte bune. In locul lor au fost puse persoane controversate.
De pilda, prefectul de Ialomita: refuzat la parlamentare, dat afara de la Directia Sanitar-Veterinara.
Prefectul de Hunedoara este audiat de DIICOT intr-un dosar de delapidare si spalare de bani.
Guvernul Tariceanu a trecut la inlocuirea prefectilor care au apartinut PD, starnind proteste vehemente din partea fostilor parteneri de guvernare. Acestia au acuzat ca, dupa modelul PSD, liberalii au politizat institutia prefecturii, fara sa tina cont ca, pe baza unei legi adoptate in 2006 chiar de ei in colaborare cu PD, reprezentantii Executivului in teritoriu au fost declarati inalti functionari publici. Folosind drept pretext necesitatea rotirii cadrelor, Guvernul a asezat in aceste fotolii, deocamdata intermar, persoane controversate, dar fidele PNL, care au avut de-a face cu organele de ancheta penala.
Exemplul prezentat de PD il reprezinta noul prefect al judetului Ialomita, Stelian Caramitru. Senatorul democrat Maria Petre a dezvaluit ca Stelian Caramitru (viceprimar in Urziceni intre 2001 si 2004) a fost refuzat de conducerea Aliantei D.A., care nu i-a permis sa candideze pentru parlamentare in toamna lui 2004, deoarece a fost acuzat de "Coalitia pentru un Parlament curat" ca ar fi fost implicat in mai multe afaceri dubioase ce fac obiectul unor dosare penale. Maria Petre a afirmat ca actualul prefect a fost acuzat de implicare, in calitate de viceprimar, in mai multe tranzactii cu terenuri si in privatizarea controversata a unei societati de stat. Senatorul PD ne-a mai declarat ca totusi Stelian Caramitru a fost rasplatit pentru fidelitatea sa fata de PNL cu un post de director general la Agentia Nationa