Rusia nu duce lipsă de propuneri privind cooperarea cu Occidentul. Comandantul-şef al armatei aerului, Aleksandr Zelin, a declarat că ruşii ar dori să participe la crearea unui scut
Rusia nu duce lipsă de propuneri privind cooperarea cu Occidentul. Comandantul-şef al armatei aerului, Aleksandr Zelin, a declarat că ruşii ar dori să participe la crearea unui scut antirachetă european unic. Potrivit generalului, Moscova este gata să sacrifice pe altarul securităţii europene comune sistemele sale de rachete sol-aer, S-400 Tiumf.
S-400 Triumf este o armă foarte eficace, dar are un mic defect: creierul său electronic (calculatorul Elbrus) este învechit. În rest, este la fel de performantă ca şi racheta Patriot americană. Raza de acţiune a armei ruseşti este de 400 de kilometri, iar suprafaţa de protecţie este de 500 kilometri. În plus, are şi o autonomie mult mai mare. "Propunerile comandantului-şef al armatei ruse a aerului se înscriu, logic, în cadrul ofertei preşedintelui Vladimir Putin făcute omologului său american.
Dacă S-400 va fi integrat în scutul antirachetă european, va garanta protecţia întregului continent", explică Igor Korotşenko, analist militar din Ministerul rus al Apărării. Moscova înaintează propuneri diverse de cooperare europenilor, doar, doar aceştia vor renunţa la scutul antirachetă american, sau măcar la amplasarea elementelor acestuia în Polonia şi Cehia.
Dar chiar şi experţii ruşi sunt sceptici că rachetele S-400 Triumf şi radarul din Azerbaidjan, cu toate avantajele lor, vor seduce Occidentul. Neîncrederea reciprocă, mai ales în rândul militarilor, este la ordinea zilei. Rusia şi SUA nu au aceeaşi viziune asupra scutului antirachetă, notează Ria Novosti. Kremlinul îl vede ca pe o sursă de apărare inutilă, în timp ce Casa Albă susţine că acesta poate neutraliza rachetele balistice intercontinentale. Până una alta, Mosco