Vrem liniste. Dar nici foarte liniste. Cam asa ar putea sa sune un raport pe scurt al oamenilor de stiinta. Studiile din ultima vreme duc la o concluzie ciudata, aproape paradoxala. Pentru omul modern, linistea si-a pierdut efectul calmant, provocand mai
Cercetatorii de la Inserm, Institutul National de Cercetare al Frantei, au urmarit 11 subiecti prin intermediul unor scanari cu rezonante magnetice pentru a analiza ceea ce se intampla cu activitatea cerebrala atunci cand acestia ascultau... linistea sau diverse sunete.
Pentru testul "ascultand linistea", subiectilor li s-a spus ca vor auzi totusi un sunet in urechea stanga sau dreapta. Surpriza cercetatorilor a fost sa descopere ca activitatea cerebrala din cortexul auditiv era activata chiar daca subiectii nu auzeau nimic. "Este primul studiu efectuat pe oameni in care zonele cerebrale auditive sunt activate atunci cand subiectii sunt in asteptare si asculta linistea atunci cand se presupune ca ar trebui sa auda un sunet", spunea Pierre Fonlupt, unul dintre cercetatorii francezi, vorbind despre o "preactivare" a auditoriului si a altor arii senzitive.
E ca atunci cand iesim in oras intr-o zi de weekend. Sau cand toata lumea este plecata in vacanta. Obisnuiti sa auzim vacarmul strazii ni se pare totul pustiu.
Si e prea liniste. Pentru ca nu cu linistea ne-am obisnuit.
Nu mai semanam deloc cu parintii sau cu bunicii nostri pentru care intr-adevar linistea era "de aur". Si cercetatorii spun asta, demonstrand ca excesul de activitate (nu numai cerebrala) ne provoaca la o alerta continua. Iar pentru creierul nostru linistea este echivalenta cu "degradarea". Sau, mai bine zis, cu un timp mort.
Paradoxal ar spune unii, avand in vedere toata stradania unora de a efectua harti de poluare fonica sau chiar de a-si antifona cat mai bine peretii. Lucrurile simple, insa, demonstrea