Pare o destinaţie exotică şi, pentru mulţi dintre noi, inaccesibilă. Şi, ca să fim sinceri, chiar este! Dar strică, oare, să visăm la o plimbare pe străduţele pestriţe şi plajele însorite ale Cubei, în timp ce ne facem bagajele, în acorduri de Compay Segundo, pentru Mamaia?!
Che Guevara, Fidel Castro, Compay Segundo sunt doar câteva nume care-ţi vin imediat în minte când te gândeşti la Cuba. Turişti din întreaga lume vin aici în număr tot mai mare - din Europa, Canada, SUA - petrec sejururi de neuitat la malul mării, vizitează această ţară oarecum excentrică, dar atractivă şi exotică, deşi se află încă sub un regim comunist. Pentru foarte mulţi dintre turişti, Cuba este asociată cu imaginea romancierului Hemingway, pentru alţii, cu oceanul, cu Havana, cu trabucurile celebre, cu cartierele sărace şi, totodată, pline de muzici tulburătoare, „gemute“ din palme şi chitări până în zorii zilei, ori din motoarele bătrâne ale rablelor americane - mijloace de transport în vogă printre turiştii europeni.
Cultură, mare şi bucătărie
Situată în arhipelagul Antilelor Mari, în America Centrală Insulară, Cuba se întinde pe o suprafaţă de 110.800 km şi are o populaţie de aproximativ 11 milioane locuitori - din care peste două milioane numai în Havana. Descoperită de Cristofor Columb în 1492, în timpul primei călătorii spre Lumea Nouă, Cuba, cea mai mare insulă din Caraibe, este binecuvântată cu un peisaj spectaculos, vestigii culturale bogate şi valoroase, adăpostite în orăşelul-muzeu Havana şi Trinidad, dar şi cu unele dintre cele mai bune plaje din lume, ce dezvăluie kilometri de nisip alb şi fin, scăldat de ape cristaline şi calde. Alt punct forte al Cubei este bucătăria - rezultatul unui amestec de influenţe spaniole, africane şi asiatice. Aici se consumă foarte mult peşte - în special în oraşele mari - cel mai apreciat fiind „pargo“, alătur