Există un motiv genetic pentru care cineva are darul sau blestemul de a reţine amintirile emoţionale, se arată într-un nou studiu. Cercetarea, publicată în revista Nature Neuroscience, sugerează că persoanele cu o anumită variaţie genetică tind să fie mai pregătite să îşi amintească evenimentele cu o mare încărcătură emoţională, fie bune, fie rele.
Există substanţe chimice specifice în creier care au efectul de a estompa amintirile emoţionale vechi, exact la fel cum o fotografie „păleşte” cu trecerea timpului. Numai că, în cazul persoanelor cu această variaţie genetică particulară, aceste „imagini” sunt conservate şi dau amintiri emoţionale mai intense. Cercetarea arată că aproximativ o treime dintre caucazieni şi 12 la sută dintre afro-americani au această variantă a genei.
„Acest mecanism joacă un rol important în amintirea situaţiilor periculoase, precum şi a celor fericite”, susţine dr. Dominique de Quervain, cercetător în departamentul de psihiatrie de la Universitatea din Zürich. În cadrul studiului, celor 435 de adulţi elveţieni li s-au arătat 30 de fotografii, 10 neutre, 10 cu conotaţii emoţionale pozitive şi 10 cu un înţeles emoţional negativ.
Participanţii care posedau varianta genei şi-au amintit mai multe amănunte legate de fotografiile negative şi pozitive, neexistând nici o diferenţă între grupuri în privinţa imaginilor neutre. Dr. Jeff Victoroff, profesor asociat la clinica de neurologie şi psihiatrie de la Universitatea Southern California, s-a declarat de acord cu rezultatele studiului oamenilor de ştiinţă elveţieni.
„Cum creierul uman se dezvoltă, avem nevoie de un sistem bun care să ne asigure că ne vom aminti acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru supravieţuire şi reproducere. Virtual, orice altceva este facultativ”, a explicat profesorul american. (L.S.)
Există un motiv genetic pentru care cinev