Foto: Cotidianul
„Efortul investitional total din perioada 2003-2015 se estimeaza sa ajunga la 2,7 miliarde de euro, dintre care 1,3 miliarde de euro pina in 2010 si 1,4 miliarde de euro din 2011 pina in 2015. Pina acum s-au investit 300 de milioane de euro“, a detaliat Korodi.
Ministrul Mediului a prezentat ieri hartile finalizate de Administratia Nationala de Meteorologie care indica locurile propice amplasarii de centrale pentru producerea energiei eoliene si pentru producerea de energie solara. Pentru energia eoliana, zona cu potentialul cel mai mare este cea de sud-est.
„Pentru amplasarea agregatelor eoliene sint interesante doar zonele in care viteza medie a vintului este cel putin egala cu 4m/s, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului.
Cu exceptia zonelor montane, unde conditiile meteorologice vitrege fac dificile instalarea si intretinerea agregatelor eoliene, viteze egale sau superioare pragului de 4m/s se regasesc in Podisul Central Moldovenesc si in Dobrogea“, a spus Korodi.
Referitor la potentialul energiei eoliene, ministrul Mediului a explicat ca in Romania se pot amplasa instalatii eoliene cu o putere totala de pina la 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an.
Cit despre litoral, evaluarile preliminare ale potentialului energetic eolian amenajabil sint de circa 2.000 MW, cu o cantitate medie de energie electrica de 4.500 GWh/an.
Ministrul Mediului a indicat si energia solara, cu o cantitate medie de energie de circa 1.100 kWh/m2 pe an. „Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta“, a declarat Attila Korodi.
Potrivit hartii, sudul tarii si vestul extr