Locuiesc cu bunicii sau cu rude apropiate. Aceasta este viata copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate. Se uita la fotografiile lor si pling, dar zimbesc atunci cint primesc bani sau dulciuri de la ei. Cind dorul este prea mare, iar parintii au posibilitatea sa-i tina alaturi de ei, acestia ii transfera la o scoala din localitatile unde lucreaza.
Ideea ii bucura pe unii dintre ei, insa psihologii spun ca aceste schimbari majore pot avea un impact negativ asupra copiilor, mai ales a adolescentilor, care sint atasati de prieteni, colegi sau chiar rude.
Potrivit informatiilor oferite de conducere ISJ Sibiu, in aceasta vara, au fost circa 6 cereri de la fiecare scoala din judet, pentru transferul copiilor la o forma de invatamint similara din Italia sau Spania.
Multe transferuri
Cererea mare de transferuri la o scoala din strainatate nu mai reprezinta ceva inedit pentru directorii de scoli din judetul Sibiu. S-au obisnuit ca, in fiecare an, citiva parinti sa depuna cereri pentru a-si lua copilul alaturi de ei. Acestia spun ca, pe de-o parte, e bine, deoarece au parte de caldura parinteasca, insa se tem ca tinerii sa nu uite limba romaneasca.
„Au fost circa 5-6 cereri de transfer in fiecare scoala, ceea ce inseamna aproape 400 de elevi care vor pleca in strainatate in tari precum Spania sau Italia", spune Robert Dietrich, inspector general adjunct in cadrul ISJ Sibiu.
Departe de parinti
Potrivit statisticilor oferite de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu, aproape 900 de copii cresc departe de parinti. Dintre acestia, 50 sint foarte mici. Au virste cuprinse intre citeva luni si 2 ani. Alti 200 au virste cuprinse intre 2 si 7 ani. Cei mai multi, 420, sint in categoria de virsta 7-14 ani, iar 224 sint mai mari.
Profesori romani