Aur cat incape
Pe strada Liberty din Manhattan, la doar cativa zeci de metri de Wall Street si in mijlocul Districtului Financiar din metropola americana se afla Federal Reserve Bank din New York.
Cladirea inalta de patrusprezece etaje, construita in stilul vechilor palate ale Renasterii italiene, este cunoscuta nu doar pentru contrastul ciudat pe care il face cu zgarie-norii de metal si de sticla care o inconjoara din toate partile.
In subsolul cladirii, la cativa zeci de metri sub nivelul marii, protejat de un sistem de securitate impresionant, se afla Gold Vault - seiful care adaposteste cea mai mare cantitate de aur din lume.
Istoria Tezaurului adapostit la Federal Reserve Bank din New York este aproape la fel de veche ca si cladirea de la numarul 33 de pe strada Liberty. La doar trei ani dupa ce Federal Reserve Bank incepuse sa activeze in metropola, comitetul director a hotarat, in 1917, construirea unui sediu care sa inglobeze toate cele sase cladirii ale bancii.
In 1921, dupa cumpararea unei parcele de pamant si angajarea firmei de arhitecti “York and Sawyer“, a inceput ridicarea noului sediu al FRB.
Muncitorii au excavat aproape 35 de metri in pamantul insulei Manhattan, intr-o operatiune dificila din cauza greutatii cladirilor din jur si din teama ca trepidatiile continue le-ar putea afecta structura de rezistenta. Apoi, sistemul format din trei randuri de pereti ai tezaurului a fost coborat pe fundul craterului urias, la 25 de metri sub nivelul strazii si la 15 metri sub nivelul marii.
Restul cladirii a fost construit in jurul tezaurului, iar primii functionari au inceput sa ocupe birourile bancii in vara anului 1924. Proiectul a fost desavarsit in 1935, a costat in total 21 de milioane de dolari si reprezinta chiar si astazi, asa cum au dorit arhitectii, o expresie a fortei si stabilit