Foto: Catalin Sturza
Ce loc poate fi mai frumos, pentru un week-end la munte, decat oraselul Busteni? Pensiuni cu cantitati variabile de margarete, hoteluri de lux cu numar variabil de stele, si, chiar unde se termina stelele si margaretele, padure cu marcaje variabile, pentru trasee turistice.
Nu orice padure, ci o parte a Rezervatiei Naturale Abruptul Prahovean/Parcului Natural Bucegi. Adica arii naturale ecologizate si protejate prin lege.
O telecabina care inlesneste accesul la Babele, o piata chiar sub gura telecabinei, gata sa echipeze drumetii cu toate cele necesare pentru contactul nemijlocit cu natura salbatica si nepoluata - ce si-ar mai putea dori turistul sufocat de smog-ul de birou si oras?
Gospodari cu cele sfinte
Ei bine, multe lucruri, incepand chiar cu natura. Salbatica o fi fost ea candva, insa in acest moment e doar salbatic-defrisata. Cat despre poluare, nu e nevoie de mai mult de o privire rapida pentru a vedea o realitate simpla si, cel putin pentru unii, suparatoare.
Drumul din Busteni, spre telecabina, e asa cum poate fi un urcus intesat, de-o parte si de alta, de chioscuri, buticuri, tarabe pline de snack-uri, pet-uri, suveniruri de artizanat kitchioase si chinezarii. Acestea isi revarsa peste marginea drumului, prin turistii care ocupa liziera, gunoaiele: pungi de snack-uri, pet-uri goale, foarte multe chinezarii.
Suveniruri lasate pentru hoardele viitoare de turisti: noi am fost & stat aici, ia sa va vedem pe voi, unde o sa mai stati?
Foto: Catalin Sturza
Pe-o parte a soselei porneste un alt urcus, spre Manastirea Caraiman. Loc cu o legenda frumoasa, construit in jurul unui arbore-candelabru si a unui pustnic persecutat si alungat in munti de regimul comunist: parintele Gherontie.
Notorietatea acestuia si povestea manastirii - cu bradul-candela