Prezenta investigatie face parte din proiectul "Presa si accesul la sanatate in comunitatile de rromi", coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Open Society Institute. Proiectul se afla anul acesta la cea de-a doua editie. Mai multe informatii gasiti la www.cji.ro.
Peste 5.000 de rromi din judetul Braila nu sint asigurati ai sistemului de sanatate. 5.000 de suflete care ajung la doctor doar la urgenta sau cind este prea tirziu. 5.000 de persoane care isi duc existenta fara a sti daca sufera de boli grave si care ii pot oricind imbolnavi si pe cei din jur. In acest context, statul roman a facut un pas care pune sanatatea comunitatilor de rromi in si mai mare pericol. Practic, printr-o hotarire legislativa ce pare benefica la prima vedere, guvernul a decis sa mareasca alocatia de stat pentru copii. Alocatia copiilor este, insa, considerata venit si astfel, trecind in alta categorie, alte sute de rromi au ramas fara ajutorul social care implica si asigurarea medicala gratuita. Accesul lor la servicii medicale a fost astfel ingradit, iar aceasta situatie poate agrava si mai mult starea generala de sanatate a comunitatilor de rromi.
Probleme ignorate
Scriptic, in Braila traiesc aproximativ 6.000 de romi. De fapt - conform sefului Biroului Judetean pentru Romi din cadrul Prefecturii - sint peste 20.000. O estimare a Biroului releva ca dintre acestia 8.000 sint copii, ca doar 10% dintre adulti muncesc, ca 50% traiesc din ajutorul social si ca peste 5.500 nu au nici un venit si nu sint asigurati de nici un fel. Si dupa ce ca se tirasc de pe o zi pe alta, chiar si cei ce au o sursa de venit, de la an la an situatia in loc sa li se imbunatateasca, se inrautateste. Este si cazul celor 400 de rromi care, de la 1 ianuarie 2007, au ingrosat rindurile acelora care nu mai primesc ajutor soci