Vara, riscul unei toxiinfecţii alimentare este mult mai ridicat decăt in sezonul rece. Multe practici greşite din bucătărie ne pot indrepta spre o imbolnăvire provocată de bacterii, viruşi sau paraziţi.
Vara, riscul unei toxiinfecţii alimentare este mult mai ridicat decăt in sezonul rece. Multe practici greşite din bucătărie ne pot indrepta spre o imbolnăvire provocată de bacterii, viruşi sau paraziţi.
Spălatul pe măini este obligatoriu, indiferent de sezon, după folosirea toaletei, după curăţarea legumelor, după porţionarea cărnii sau a peştelui, după atingerea feţei sau părului, după operaţii de curăţenie. Dacă pe măini sunt răni, tăieturi sau leziuni purulente, acestea trebuie protejate cu bandaje impermeabile şi mănuşi de unică folosinţă.
Sfaturi. Cănd gătim, este bine să scoatem bijuteriile. In afara faptului că le protejăm, ne protejăm şi familia. Sub bijuterii, apa şi săpunul ajung mai greu, acestea devenind surse de contaminare a alimentelor manipulate. De asemenea, dacă in timp ce porţionăm un aliment ne tăiem, bucata care a intrat in contact cu săngele trebuie aruncat, iar rana trebuie imediat spălată, dezinfectată şi bandajată. Cănd gătim, nu tuşim sau strănutăm peste alimente.
Vasele in care se găteşte măncarea trebuie să fie curate şi păstrate intr-un spaţiu curat. Alimentele folosite la gătire trebuie să fie proaspete, aprovizionate din surse sigure şi transportate căt mai repede acasă, bine curăţate şi spălate, operaţie care este bine să se facă inainte de a incepe gătitul propriu-zis. Dacă se porţionează carne, aceasta nu trebuie să intre in contact cu alimente care urmează să fie consumate crude (fructe, legume, salate) şi nici cu alt aliment deja gătit.
Uleiul folosit la prăjire trebuie să fie proaspăt, şi nu din cel folosit anterior la prăjirea altor alimente. La gătirea alimentelor este bi