Cel care va fi numit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române are obligaţia de a urma calea deschisă de predecesorii săi, în slujba Bisericii şi a neamului Au luptat cu crucea în mână pentru Cel care va fi numit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române are obligaţia de a urma calea deschisă de predecesorii săi, în slujba Bisericii şi a neamului
Au luptat cu crucea în mână pentru unitatea poporului român. Au propovăduit iubirea pentru Dumnezeu chiar şi atunci când românii obosiseră la a mai aştepta iubirea divină. Au adus lumină în politica interesului naţional. Au guvernat atunci când alţii nu au fost în stare. Sunt Patriarhii! Cei care, prin trecutul lor, dau pildă celui ce va să vie ca să ne păstorească.
Miron Cristea, Patriarhul Unirii Transilvaniei cu patria-mamă. Nicodim Munteanu, Patriarhul care a salvat Biserica de jugul pregătit de regimul antonescian. Justinian Marina cel care a beneficiat de sprijinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fiind primul patriarh care a trebuit să înveţe arta compromisului în relaţia cu regimul comunist-ateist.
Patriarhul Justin Moisescu şi-a făcut un scop de a apăra lăcaşurile Domnului de ura comuniştilor. Miron Cristea, Patriarh şi premier A fost primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. S-a născut la data de 18 iulie 1868, într-o familie de ţărani români, din Topliţa, judeţul Harghita. După război, în febra Unirii Ardealului cu patria-mamă, a luat parte la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, dând, în calitate de episcop al Caransebeşului, binecuvântarea Bisericii strămoşeşti pentru Actul Unirii.
La 31 decembrie 1919 a fost ales de către Marele Colegiu Electoral în scaunul vacant de mitropolit primat al Bisericii din România întregită, ca un părinte al tuturor fraţilor regăsiţi. Tot în 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Mitropolitul primat Miron Cristea a fost în