Comisia Europeană încearcă să le schimbe obiceiul pentru că acesta afectează economia August este luna concediilor pentru cei mai mulţi europeni. Comisarul pentru Concurenţă, Neelie Comisia Europeană încearcă să le schimbe obiceiul pentru că acesta afectează economia
August este luna concediilor pentru cei mai mulţi europeni. Comisarul pentru Concurenţă,
Neelie Kroes, s-a arătat îngrijorat de obiceiul comunitarilor de a închide obloanele şi a pleca în vacanţă în perioada aceasta. Ea a declarat în Parlamentul European că economia ar avea de câştigat dacă europenii ar renunţa la concediile prelungite pe timpul verii, în favoarea unora de durată mai mică, repartizate în restul anului. Practic, sublinia Kroes, vara, Europa încetează să funcţioneze timp de trei luni, situaţie ce trebuie schimbată.
Europenii nu ţin seama însă de recomandarea comisarului pentru Concurenţă. Şi anul acesta, 66 la sută din ei au decis să plece în vacanţă, în vară. Durata medie a sejururilor este de două săptămâni şi doar 11 la sută susţin că vor sta o lună sau mai mult, potrivit unui sondaj al Ipsos. Francezii sunt fruntaşi la vacanţe lungi.
Bugetul mediu alocat concediului este în jur de 2.145 de euro. Englezii sunt campioni la acest capitol, cu o medie de 2.579 de euro, urmaţi de austrieci, francezi şi spanioli.
Prioritare sunt stabilitatea politicăşi securitatea zonei
Atunci când îşi aleg destinaţia, europenii iau în calcul sănătatea lor şi a celor ce-i însoţesc, accidentele de transport, posibilitatea pierderii bagajelor, animalele de companie, riscurile de atentate, grevele în transport.
Nu sunt neglijate nici statutul femeii şi natura regimului politic. Anul acesta, proiectele de concediu sunt influenţate şi de schimbările climatice şi de secetă. Mulţi din cei care alegeau ca destinaţii Spania, Grecia, Turcia, Italia s-au re