Dupa cateva zile de balbaieli, oficialii francezi nu mai neaga contractele de vanzari de armament incheiate cu Libia pe 25 iulie, o zi dupa eliberarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian.
Dezvaluirile facute la 1 august de Saif Gadhafi, fiul dictatorului libian, pun guvernul francez intr-o situatie delicata. Eliberarea spectaculoasa a ostaticilor a avut loc datorita semnarii unui contract de armament in valoare de circa 300 milioane de euro.
Rachetele Milan si sistemul de comunicatii Tetra sunt realizate de MBDA, o filiala concernului franco-german EADS.
Franta este prima tara care, dupa ridicarea boicotului cu Libia, in 2004, vinde armament dictatorului Gadhafi.
Interviu cu Francois Cantier, Presedintele "Avocats sans Frontières France", seful echipei franceze care-a aparat infirmierele bulgare in Libia
Reporter Manola Romalo: Cand si cum ati devenit avocatii infirmierelor bulgare si a medicului palestinian, ostateci din 1998 ai colonelului Kadhafi?
Francois Cantier: Vocatia noastra este sa asiguram peste tot in lume, apararea acuzatilor sau a victimelor. In acest caz concret, avocatii bulgari si libieni ne-au intrebat daca am putea sa-i asistam in apararea acuzatilor. Faptul s-a concretizat in ianuarie 2005.
Am intalnit mai intai la Paris avocatii bulgari, care aveau deja dosarul, si un avocat libian, pentru a pune la punct modalitatile colaborarii. Din acest moment, ne-am constituit echipa.
Reporter: Cate persoane erati?
FC: Cinci persoane. Sutem cu totii benevoli. Avem cu precadere cazuri foarte grele si, in plus, activitatea la sediul organizatiei. Am angajat stagiari, am avut chiar salariati care-au lucrat pe acest dosar, am luat traducatori bulgari si de limba araba.
Reporter: Ce rol au avut membrii echipei Avocatilor fara frontiera?