După o mie de ani, Cel mai mare vas de război al vikingilor din secolul al XI-lea, reconstruit şi recondiţionat în Danemarca, a plecat, pe 1 iulie, din portul danez Roskilde. Obiectivul După o mie de ani, Cel mai mare vas de război al vikingilor din secolul al XI-lea, reconstruit şi recondiţionat în Danemarca, a plecat, pe 1 iulie, din portul danez Roskilde. Obiectivul echipajului: să reziste pe apele Mării Nordului pe un vas cu pânze şi vâsle şi să ajungă cu bine la destinaţie, în Irlanda.
Portul Roskilde a fost ales în mod special ca punct de plecare, pentru că acesta a fost capitala politică a vikingilor şi totodată un centru comercial înfloritor între secolele XI-XII. După o călătorie de 900 de mile marine (circa 1.600 km), drakkarul este aşteptat la Dublin, acolo unde a fost construit, în anul 1042, în apropierea pădurii Glendalough.
De altfel, numele ineditei ambarcaţiuni, "Havhingtsen fra Glendalough", evocă locurile sale de origine. La sfârşitul secolului al XI-lea, "Havhingsten fra Glendalough" şi alte patru corăbii au fost folosite pentru a bloca invazia vikingilor norvegieni, inamici ai celor irlandezi. Epava vaporului original a fost regăsită în 1962, în apele fiordului Roskild.
Drakkarul a fost reconstruit între 2000 şi 2004, în şantierul Muzeului Vikingilor din Roskilde. "Este o restaurare, şi nu o copie. Am avut la dispoziţie doar 25% din corabia originală şi am reconstruit restul", a declarat căpitanul expediţiei, Carsten Hvid. După 84 de zile de teste, vaporul a fost declarat "apt" pentru a-şi relua voiajele pe mare.
300 de stejari, 7.000 de cuie şi 65 de "vikingi" Drakkarul, altădată sinonim al terorii, are 30 de metri lungime, 3,8 lăţime, cântăreşte 25 de tone, pânza are o suprafaţă de 112 metri pătraţi, iar catargul are o lungime de 14,5 metri. Pentru reconstrucţia lui, a fost folosit lemnul de la 300 de steja