Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu placere atat de catre copii cat si de catre adulti. In conditiile tarii noastre ele se coc in perioada 1 iulie-15 august. Aceste fructe pot fi folosite in tratamenul unor afectiuni precum astenie fizica si psihica, in starile de convalescenta, anemie datorita continutului bogat in fier, litiaza renala, insomnie, oboseala, nevroza. Caisele ajuta digestia prin proprietatile lor diuretice si depurative, detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de aparare, il fortifica si il regenereaza. Avand actiune alcalinizanta ele contribuie la mentinerea echilibrului acido bazic din sangele si tesuturile corpului diminuand aciditatea. Efectele benefice ale caiselor asupra sanatatii se datoreaza aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 si C), de saruri minerale (potasiu – 250 mg, la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor ) si microelemente (brom, cobalt, magneziu). Caisele, in stare proaspata, au o valoare energetica de 50 kcal la 100 de grame de fruct, in timp ce uscate, aportul este de 306 kcal. In ceea ce priveste necesarul zilnic de vitamine al unui adult tanar, 100 de grame de caise asigura 45 la suta din necesarul de vitamina A si 8 la suta din cel de vitamina C.
Cosmetica la noi acasa
De la caise putem folosi pentru bunastarea sanatatii noastre fructul, miezul, semintele si florile. Chinezii foloseau fructele pentru metode de tratament naturale care sa prelungeasca viata, iar florile in scopuri de infrumusetare. Sucurile proaspete de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cand sunt folosite de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei care au febra. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expun