Admiterea la facultate din ultimii ani e marcată de un fenomen tot mai vizibil: candidaţii se înscriu la tot mai multe facultăţi sau au mai multe opţiuni în cadrul aceleiaşi, pentru a fi siguri că intră undeva, după care încep să se retragă în masă.
Din acest motiv, rezultatele afişate imediat după concursuri sunt pur orientative, nicidecum finale. Şi în sesiunea de admitere din luna iulie a acestui an, mulţi candidaţi s-au înscris la acele specializări unde nu s-a susţinut nici un examen, fiind doar concurs de dosare. Astfel, secţii precum „Biblioteconomie şi ştiinţa informării” sau „Asistenţă managerială şi secretariat”, de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, aveau, iniţial, mulţi candidaţi peste numărul de locuri scoase la concurs (157 pe 100 de locuri la Biblioteconomie – 50 la buget şi 50 la cu taxă şi 382 pe 90 de locuri la AMS – 40 la buget şi 50 la cu taxă).
Cum arăta situaţia, ieri seară, la afişarea rezultatelor finale? La Biblioteconomie şi-au confirmat locul de la „cu taxă” numai 18 candidaţi, iar la AMS – 22. Restul fie s-au retras, fie nici nu au mai dat pe la facultate, pentru a-şi retrage dosarul. Dacă, iniţial, ultima medie de la buget la secţia „Limbă şi literatură română – limbă străină” a fost 9,63, lista finală arată că ultimul candidat la buget a intrat, de fapt, cu nota 8,82.
Ceilalţi candidaţi, declaraţi admişi, nu au venit să îşi confirme locul sau au venit să îşi retragă dosarul, fiind intraţi la altă secţie sau facultate. Candidaţi mulţi s-au retras şi de la cele două secţii de la Litere, care au cea mai mare căutare: Comunicare şi Relaţii Publice şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, singurele secţii care au organizat examen. La Comunicare, după examen, ultima medie de la buget a fost 8,03, iar după perioada de confirmare a locului, prin depunerea diplomei de bac în original, ultima medie a fo