Prezenta investigatie face parte din proiectul "Presa si accesul la sanatate in comunitatile de rromi", coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Open Society Institute. Proiectul se afla anul acesta la cea de-a doua editie. Mai multe informatii gasiti la www.cji.ro.
Peste 5.000 de rromi din judetul Braila nu sint asigurati ai sistemului de sanatate. 5.000 de suflete care ajung la doctor doar la urgenta sau cind este prea tirziu. 5.000 de persoane care isi duc existenta fara a sti daca sufera de boli grave si care ii pot oricind imbolnavi si pe cei din jur. In acest context, statul roman a facut un pas care pune sanatatea comunitatilor de rromi in si mai mare pericol. Practic, printr-o hotarire legislativa ce pare benefica la prima vedere, Guvernul a decis sa mareasca alocatia de stat pentru copii. Alocatia copiilor este, insa, considerata venit si astfel, trecind in alta categorie, alte sute de rromi au ramas fara ajutorul social care implica si asigurarea medicala gratuita. Accesul lor la servicii medicale a fost astfel ingradit, iar aceasta situatie poate agrava si mai mult starea generala de sanatate a comunitatilor de rromi.
Copiii cu copii
De educatie sexuala beneficiaza doar 20% din rromii din judet, mai exact cei din localitatile care au mediator sanitar, adica numai 9 din 43. Am stat de vorba cu o tinara de 16 ani, din comuna Unirea. Avea deja un copil de 1 an. Am intrebat-o daca la ei in localitate a venit vreodata cineva care sa le explice ce sint contraceptivele, cum se folosesc, sau macar notiuni elementare de sanatate sexuala. Rusinata, s-a uitat peste umar la femeia mai in virsta care o insotea si care ramasese in urma. Ne-a tras mai la o parte si ne-a spus ca nu a fost nimeni niciodata, nici de la Autoritatea de Sanatate Publica, nici straini, nici rromi scoliti