Legume prajite.
Ingrediente (pentru 6 portii): 2 dovlecei, 4 ardei grasi (verde, rosu, galben, portocaliu), 3 cepe verzi, 10 frunzulite de busuioc, 5 catei de usturoi, 1 lingurita sare de mare, 1/8 l ulei de masline pentru prajit.
Mod de preparare:
Se spala dovleceii, ardeii si ceapa verde, se curata, se zvanta si se taie bucati mai mari. Usturoiul curatat se toaca marunt, iar frunzele de busuioc se spala si se lasa intregi.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc legumele la foc iute, fara sa prinda culoare. (Se misca tigaia, ca sa se prajeasca pe toate partile.)
Cand sunt gata, se adauga usturoiul si busuiocul, se sareaza si se pun pe un platou mai mare.
Pentru ca sa fie mai picante, se poate turna peste legume 1/8 l de otet balsamic, dar numai cand sunt aproape gata. Legumele astfel preparate pot fi servite ca aperitiv sau ca garnitura langa peste sau carne.
Sote de ficat cu legume
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat de vita (vitel), 1 dovlecel, 1 cartof, 1 gulie, 1 ardei gras verde, 1/2 radacina de telina, 1/2 tulpina de praz, 200 g ciuperci, 1/4 l sos de soia, sare de mare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se curata ficatul si se taie felii subtiri. Se spala legumele, se curata de coaja (unde este cazul) si se taie fasii. Ciupercile spalate bine se taie feliute.
Se incinge uleiul intr-un tuci (sau o tigaie de fonta) si se prajeste ficatul si apoi, pe rand, legumele, in functie de consistenta. La sfarsit se adauga ciupercile, se amesteca bine, se condimenteaza cu sare si sos de soia si se serveste sote-ul cu legume pe farfurii incinse.
Cartofi taranesti cu slaninuta si cascaval
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi fainosi, 1 ceapa potrivita tocata marunt, sare, piper, chimen macinat, 60 g unt, 12 felii subtiri de costita, 4