"Nunta mută", un lungmetraj cu intămplări tipic romăneşti, cu oameni simpli de la ţară, dar petrecăreţi pănă la Dumnezeu şi neintimidaţi de un primar comunist care-i obligă să inchidă nunta, să străngă taraba şi să plece acasă pentru a-l plănge pe Stalin.
S-a filmat cea mai importantă scenă din filmul lui Horaţiu Mălăele. "Nunta mută", un lungmetraj cu intămplări tipic romăneşti, cu oameni simpli de la ţară, dar petrecăreţi pănă la Dumnezeu şi neintimidaţi de un primar comunist care-i obligă să inchidă nunta, să străngă taraba şi să plece acasă pentru a-l plănge pe Stalin.
Se decretase doliu internaţional din cauza morţii lui Stalin. Era anul 1953, intr-un sat căruia Horaţiu Mălăele i-a spus Tehomir, "in memoria tatălui meu care s-a născut in localitatea cu acest nume".
Acţiunea filmului a fost inspirată de un fapt real, pe care Mălăele l-a auzit cu mulţi ani in urmă de la profesorul său Octavian Cotescu. Şi cu un asemenea subiect, un fel de răsuâ-plănsuâ, o nuntă şi tristă, şi veselă, şi cu asemenea actori - Victor Rebengiuc - in rolul inţeleptului satului (Rebengiuc n-a mai intrat in straie de ţăran de la filmările pentru Moromeţii), Tamara Buciuceanu, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Luminiţa Gheorghiu, Anca Sigartău - in film, o femeie insărcinată in ultimele luni, Virginia Mirea, Mihai Constantin, "Nunta mută" ii va bucura pe romănii care duceau dorul unui film autohton de calitate, dar şi actorilor consacraţi.
SCENARIUL. In Tehomirul lui Mălăele se trăieşte o frumoasă poveste de dragoste. Ana şi Iancu sunt de atăta vreme impreună, că a-nceput să le iasă vorbe. Tocmai de aceea indrăgostiţii se iau intr-o zi de martie, martori fiindu-le căteva zeci de invitaţi din sat şi un taraf de lăutari invalizi de război. Atmosfera bucolică din sat este umbrită de manevrele zilnice pe care un regiment sovie