Un sondaj Gallup - realizat in iulie 2007 - puncteaza scaderea popularitatii presedintelui Basescu de la 59% (cat avea in luna precedenta) la 43%.
O scadere proportionala o are si Pd-ul, partidul din care a plecat presedintele, dar - cu 41% din intentiile de vot - el ramane de departe cea mai puternica formatiune politica a Romaniei. In crestere procentuala se afla premierul Calin Popescu Tariceanu, ce urca de la 11% la 21%, impreuna cu partidul pe care il conduce, Pnl-ul, cotat cu 12% din optiuni. Alaturi de premier si partidul sau, o revenire sesizabila o are Psd-ul (de la 15% la 20%). Celelalte grupari politice si liderii lor au variatii procentuale putin semnificative, usoare scaderi inregistrand Png-ul (de la 13% la 10%) si liderul sau, G. Becali (de la 31% la 24%). Prm-ul, cu 5%, se situeaza la limita pragului parlamentar, sub acesta plasandu-se Udmr-ul (din cauza conflictului cu Cnm-ul privitor la reprezentarea minoritatii etnice maghiare) si Pld-ul, Pntcd-ul, Pc-ul. Cifrele sondajului Gallup au fost puse in legatura directa cu atitudinea formatiunilor implicate si a liderilor lor fata de "legea pensiilor", propusa Parlamentului de guvernul Tariceanu si sustinuta, la vot, in principal de Pnl si Psd. Scaderea increderii fata de presedintele Basescu se datoreaza, conform acestei logici, reticentelor sale in promulgarea respectivei legi, seful statului cerand guvernului sa indice sursele pe baza carora a marit punctul de pensie, stiut fiind ca, desi se afla in crestere, economia romaneasca este inca fragila, orice soc putandu-i (inca) provoca un colaps.
Sondajele sunt oglinzi ale tendintelor momentului. Trendul unei personalitati sau al unei formatiuni politice nu poate fi stabilit in mod real dupa un moment sau altul, ci in urma insumarii acestora printr-o curba semnificativa. Nu s-ar putea spune, de exemplu, ca daca Prm-ul a crescut cu 1% in iu