Principalele diferentele dintre piata locala a fortei de munca si pietele din Vest se reflecta, in continuare, la nivel salarial, este de parere Mihaela Coroiu, HR & Quality Officer Philips Romania.
"Cu cat pozitiile sunt situate mai jos ca incadrare, cu atat diferentele salariale sunt mai mari si ele tind sa se micsoreze pentru grupele de midlle si top management. Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste factorul 'varsta' pentru pozitii de specialisti sau de management, romanii incadrati in aceste pozitii fiind in medie cu 7-8 ani mai tineri decat omologii lor din Vest", explica Coroiu.
In consecinta, prioritatile pe care le are angajatul roman, salariul mare sau nivelul ierarhic superior, ii vor influenta comportamentul in decizia sa de a ramane sau de a pleca in strainatate.
Pe de alta parte, referitor la salarii, Coroiu spune ca in fiecare an, in functie de studiile salariale la care participa Philips Romania, precum si in functie de inflatie si de cresterea economica, se creeaza o scala salariala, cu valori cuprinse intre 70% si 130%.
"100% reprezinta mediana pietei, la care se poate ajunge daca demonstrezi o performanta buna in mod constant. Valorile de peste 100% sunt pentru angajatii care depasesc constant obiectivele stabilite si exceleaza in domeniul de activitate", spune ea, adaugand ca aceste cresteri salariale au loc anual, in urma procesului de evaluare a performantelor, in functie de pozitionarea pe noua scala salariala si de calificativul obtinut la evaluare.
In ceea ce priveste pozitiile cel mai greu de ocupat in companie, acestea sunt in general pozitiile de specialisti, de genul inginer de service aparatura medicala sau project manager assistant in cadrul departamentului de Corpuri de Iluminat, intrucat aceste divizii reprezinta nise de business destul de inguste si au cerinte tehnice foarte specif