» Societatea de stat a incheiat un contract de achizitie a electricitatii din Republica Moldova.
» Si nemtii de la E.ON Moldova analizeaza oportunitatea, dar nu au facut primul pas.
» Din exportator net, Romania tinde sa devina importator de energie electrica.
De unde, cu cativa ani in urma, Romania era un exportator de electricitate in regiune, acum societatile de distributie au inceput sa importe energie, din cauza ofertei reduse de pe piata, cauzate de seceta, si a cererii in crestere. Startul a fost dat chiar de compania de stat Electrica SA, care a incheiat un contract pe un an de zile pentru importul energiei din Republica Moldova. Totodata, si oficialii E.ON Moldova s-au aratat interesati ca in viitor sa recurga la o solutie similara, privirile lor fiind indreptate tot peste Prut. Insa totul a ramas la nivel declarativ, societatea netrimitand, cel putin deocamdata, nici o scrisoare de intentie in acest sens, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al E.ON Moldova, Georgeta Dinu.
Sistem "insula"
Intre timp, s-au miscat mai repede cei de la Electrica, incheind un contract de import in sistem "insula" pentru o cantitate medie de energie de 700 MWh. Sistemul "insula" presupune practic izolarea zonei in care se fac importurile, deoarece cumpararea de energie electrica din statele extracomunitare este strict reglementata. Este, practic, vorba de un import "de completare".
Importul este limitat pe o "insula de consum", deoarece Republica Moldova nu este conectata sincron la sistemul european al Uniunii Coordonatorilor si Transportatorilor de Energie (UCTE). Importurile de energie din sistemele ce nu fac parte din UCTE pot fi realizate doar cu obtinerea prealabila a acordului acestei organizatii si numai limitat, pe zone izolate de consum. Electrica a mai importat energie din Moldova si in 2