Majoritatea companiilor prefera pensiile facultative ca beneficiu pentru angajati, fiind mai putin interesate de asigurarile de viata cu componenta investitionala, arata un studiu al Consulteam despre optiunile angajatorilor fata de pilonul III de pensii.
"Cele mai multe companii intentioneaza sa foloseasca sistemul de pensii private, ignorand din acest punct de vedere asigurarile de viata", explica Oana Botolan, country manager al Consulteam, care este partener pe piata locala al firmei de consultanta in resurse umane Mercer.
Cele doua produse - asigurari de viata cu componenta investitionala si pensii facultative - sunt diferite din punctul de vedere al accesului la valoarea cumulata in cont, facilitatile fiscale (care la asigurarile de viata nu exista) si ca politica de investitii.
"Cu toate acestea exista inca confuzie pe piata in legatura cu cele doua produse, datorita faptului ca asigurarile de viata cu componenta de investitii au fost vandute pe piata sub denumirea de 'pensie'.
Angajatorii prefera sa acorde ca beneficiu angajatilor pensii facultative, deoarece contributiile sunt deductibile, iar costul pentru companie este mai mic in cazul pensiei", spune Cristian Fugaciu, country manager al Marsh Romania, filiala locala a celui mai mare broker de asigurari din lume.
Studiul Consulteam arata ca majoritatea multinationalelor care au raspuns nu sunt interesate de asigurarile de tip "Group Life" - cu o componenta investitionala si nici nu au un astfel de beneficiu pentru angajati in acest moment. Astfel, doar doua dintre cele 21 de organizatii au declarat ca au sau ca vor avea asigurarile de viata cu componenta investitionala incluse in pachetul de beneficii oferit angajatilor.
"Pentru diferite categorii de angajati trebuie sa folosesti instrumente de fidelizare diferite. Este mai probabil ca sistemul de pensii priv