Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) recursul privind achitarea unor crime de razboi comise de maresalul Ion Antonescu, de guvernatorul Transinistriei - Gheorghe Alexianu si de seful Garzii de Fier - Horia Sima.
Solutia instantei supreme este asteptata de Guvernele de la Moscova si Chisinau, care s-au declarat "indignate" de decizia instantei Curtii de Apel Bucuresti de achitare partiala a maresalului si a altor membri ai Guvernului Antonescu, informeaza Mediafax.
In opinia oficialilor straini, "exonerarea complicitatii naziste, a caror crime impotriva civililor in regiunile ocupate de Uniunea Sovietica sunt de neuitat, contrazic esenta si logica situatiei postbelice si a documentelor finale ale proceselor Nürnberg".
In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea maresalului Ion Antonescu, seful Garzii de Fier, Horia Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica".
In procesul lui Ion Antonescu - militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea - Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov, dintre Germania si URSS, la data judecatii in 1946, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvaluit la acea data opiniei publice, se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Acest aspect a fost relevat in cadrul judecarii cererii de revizuire a procesului, facuta de fiul lui Gheorghe Alexianu - fostul guvernator al Transinistriei, condamnat intr-unul din dosarele lui Ion Antonescu.
In procesul de revizuire, declansat la 60 de ani de la sentinta de condamnare a Guvernului Antonescu, s-a aratat ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a