In urma cu cateva saptamani, un deputat a avut ideea, in premiera, de a cere puncte de vedere cu privire la legalitatea fenomenului camatariei, conform legislatiei in vigoare, ministrilor de Interne, Justitie si Finante. Raspunsurile date de de cei trei nu numai ca se contrazic flagrant, pe alocuri, dar, pe ansamblu, reusesc sa induca ideea ca pana in toamna lui 2008, cand se spera ca va intra in vigoare noul Cod Penal, camataria nu e nici legala, dar nici ilegala.
Asa stand lucrurile, nu e de mirare ca in Timisoara, saptamana de saptamana, zeci de oferte gen "ofer imprumuturi cu ipoteca", ale camatarilor locali se inghesuie in paginile ziarelor de mica publicitate, in timp ce la Politia Timis nu e nicio reclamatie cu privire la camatarie. "Consens" ministerial
Probabil, dorind sa vada in ce masura trei dintre ministere se inteleg in ceea ce priveste fenomenul camatariei ilegale, care conntinua sa infloreasca in marile orase ale Romaniei, deputatul Mira Anca Petrescu a facut o interpelare parlamentara, cerand un punct de vedere clar cu privire la "rechinii imprumuturilor" Ministerului Justitiei, Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Ministerului Economiei si Finantelor.
Desi, in mod normal, avand in vedere ca sunt puncte de vedere oficial asumate, ar trebui sa coincida, lucrurile nu stau deloc asa.
In primul rand, Ministerul Finantelor spune, pe o coala cu antet si cu semnatura ministrului, un lucru de natura sa dea aripi profesionistilor din breasla : "Mentionam ca in prezent activitatea camatareasca, care consta in perceperea unei dobanzi (excesive) de catre camatar pentru sumele date cu titlu de imprumut nu este incriminata de legea penala". Totusi, sperante de viitor exista : "In conformitate cu prevederile Codului Penal, care vor intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie 2008, activitatile care fac obiectul ca