Expresia feţei de o fracţiune de secundă făcută de altă persoană şi, mai ales, sentimentele pe care aceasta le trădează pot ajunge neobservate în conştiinţa noastră, dar aparent se înregistrează subliminal. Descifrarea acestor semnale subtile dă o pistă creierului, rezultând în avertizări subconştiente, arată un nou studiu american. Oamenii de ştiinţă susţin că aceste aluzii pot avertiza, în mod normal, asupra unor ameninţări ascunse, dar când ajung să te chinuie pot exacerba tulburările anxioase.
În cadrul studiului, celor 70 de studenţi voluntari li s-au arătat 70 de mimici diferite, fiecare dintre acestea arătând o expresie surprinsă. Înainte de fiecare astfel de figură, o altă faţă a fost vizionată timp de doar 30 de milisecunde, mai rapid decât orice conştiinţă să o poată „înregistra”. Jumătate dintre aceste expresii erau fericite, iar restul erau pline de teamă. În timpul acestui experiment, Ken Paller, neuro-cercetător la Universitatea Northwestern, a înregistrat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalpul fiecărui participant.
Oamenii de ştiinţă americani au precizat că voluntarii la studiu nu au fost avertizaţi despre „vizionarea” expresiilor emoţionale subliminale, şi, totuşi, înregistrările au arătat că acestea au fost detectate de creier. Apoi, voluntarii au fost rugaţi să clasifice mimicile surprinse, fie ca pozitive, ca şi când ar fi sosit neaşteptat un prieten, fie negative, ca după ce ar fi experimentat un act subit de violenţă. Voluntarii au clasificat mai negativ expresiile faciale mirate, precedate de mini-mimicile pline de teamă. „Rezultatele noastre arată semnalele de ameninţare inconştiente, cum ar fi expresiile faciale scurte de frică, pot avea influenţă neştiută asupra raţionamentelor sociale şi a felului în care acţionăm”, a spus Wen Li, cercetător la Universitatea Northwestern. Rezultatel