Binecuvantare sau blestem? Cortizonul. Nici un medicament nu le inspira atata teama bolnavilor precum cortizonul. Si cum cei care il folosesc sunt de ordinul milioanelor, un text explicativ e cat se poate de necesar. "Panaceu" pentru 2 milioane de romani.
Nici un medicament nu le inspira atata teama bolnavilor precum cortizonul. Si cum cei care il folosesc sunt de ordinul milioanelor, un text explicativ e cat se poate de necesar
Este un medicament foarte cunoscut, cel putin dupa nume. Cum de l-am ales ca subiect pentru un articol de ziar? Pentru ca in Romania sunt nu mai putin de doua milioane (!) de utilizatori, constanti sau ocazionali, ai acestei substante si ai derivatilor sai (corticoizii), in conditiile in care aceasta categorie de medicamente prezinta cu grad ridicat de risc pentru sanatate. Exista multe persoane care iau cortizon sau corticoizi fara sa stie la ce se expun. Sunt vanduti sub atatea denumiri, incat nu ne ajunge spatiul sa le enumeram, motiv pentru care sunt si greu de detectat de un nespecialist. Foarte multe medicamente de uz intern sau extern, folosite contra reumatismului, a diferitelor forme de alergie, rinita cronica, astm, psoriazis, cancer, scleroza in placi sau chiar hemoroizi, sunt pe baza de cortizon sau de derivati ai acestuia.
La origine, cortizonul nu este un medicament, ci chiar un hormon natural, produs de catre glandele suprarenale, fiind esential pentru functionarea normala a corpului, mai ales cand suntem supusi stresului fizic sau psihic. Absenta secretiei de cortizon este cunoscuta ca boala lui Addison, care este fatala in lipsa tratamentului. Cortizonul este un produs natural al corpului si nu genereaza reactii alergice. In cazul persoanelor cu alergii severe este chiar unul dintre cele mai eficiente mijloace de tratament.
Multivalenta efectelor lui au facut ca in urma cu cateva decenii, medi