Intre afacerile care au dezvoltat piata economica a judetului si-a facut loc, dupa revolutie si presa. Subiect relativ tabu, ZIARUL de Sibiu va propune o scurta incursiune in lumea proprietarilor si a cifrelor care se invart in presa locala, atat scrisa, cat si audiovizuala.
Potrivit Media Index, un proiect finantat, in parte, de Ambasada SUA la Bucuresti, pe teritoriul judetului Sibiu activeaza ori si-au rezervat spatiu de difuzare, nu mai putin de 26 de organizatii de presa. Numarul real al celor care, in momentul de fata, produc material jurnalistic - fie audio-video, fie tiparit - este 16.
La Registrul comertului, insa, pe judetul Sibiu sunt inregistrate nu mai putin de 69 de societati comerciale care au inregistrat ca obiect principal de activitate, domeniul media.
Tribuna - un milion de euro
De departe, lider de afacere este Tribuna, cotidian ce isi asuma inceputurile de la 1848. Singurul cotidian auditat BRAT din judetul Sibiu, are un tiraj de 15.983 de copii difuzate in fiecare zi, conform datelor de difuzare furnizate de BRAT pe luna martie a anului in curs.
Cate ceva din istoria Tribuna o stie majoritatea sibienilor. Intrarea magnatului sibian, Ilie Carabulea, in lista de asociati ai ziarului editat de Casa de presa si editura Tribuna SRL, plus marirea de capital, i-a adus pe asociatii de imediat de dupa revolutie la parti sociale relativ mici.
Potrivit datelor furnizare de Ministerul Finantelor, Casa de presa si editura Tribuna SRL a inregistrat pe 2005 o cifra de afaceri de 3,3 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), ceea ce inseamna o crestere de 14 procente fata de cifra de afaceri bruta inregistrata in 2004. Societatea amintita a avut o medie de aproape 80 de angajati, in 2005.
Profitul net al societatii care editeaza Tribuna a fost, in 2005, de aproape 450.000 de lei (apro