In zona istorica a Orasului de jos, imobilul de pe strada Pielarilor 2, este exemplul perfect al felului in care birocratia nepasatoare, combinata cu o administratie greu de urnit si o Justitie chinuitoare pot duce la degradarea unui imobil si irosirea unei averi.
Bunicul lui Carol Neust?dter a plecat inainte de al doilea razboi mondial in SUA. Cu banii castigati s-a intors la Sibiu unde si-a cumparat o casa. Nu a apucat sa se bucure de proprietate - regimul comunist i-a nationalizat casa, monument istoric cu o vechime de 500 de ani. Au urmat si alte necazuri peste familie. A venit Revolutia, restaurarea dreptului de proprietate.
Carol Neust?dter, unul din nepoti, porneste in 1995 procesul de retrocedare. Il castiga, la 10 zile ii moare tatal. Statul face un recurs in anulare, casa este realuata in proprietatea statului. „Recursul in anulare a venit in urma decizie lui Iliescu ce a stabilit ca Justitia nu are dreptul sa retrocedeze casele. Procesul a durat pana in 2000. In acest proces sunt distrus profesional.
Dupa terminarea sa nu mai am bani sa repar casa”, povesteste Carol Neust?dter, cel care, a ramas singurul proprietar al imobilului de pe strada Pielarilor, numarul 2. Acesta priveste cum, dupa ani de procese, asista la daramarea casei lui.
Se prabuseste pe zi ce trece
Imediat dupa nationalizare, imobilul de pe strada Pielarilor numarul doi a fost transformat in sase apartamente pentru chirie. Din 1985, insa, apartamentul cu numarul sase intra intr-o stare tot mai avansata de degradare, astfel ca nu mai este inchiriat datorita pericolului pe care il reprezinta. Dar nici nu este renovat.
Dupa Revolutie, autoritatile locale nu iau nici acum in seama nevoia de reabilitari a imobilului si trece peste deciziile autoritatilor comuniste - apartamentul cu numarul sase este din nou inchiriat, in ciuda deg