Peste 20.000 de porci de la o ferma din Timis a celui mai mare producator de carne din lume, "Smithfield", vor fi sacrificati in aceste zile dupa ce medicii veterinari au descoperit un focar de pesta porcina.
"In urma probelor recoltate in zilele de 26, 27 iulie si 1 august la ferma de ingrasare a porcilor din localitatea timiseana Cenei s-a confirmat pesta porcina clasica. Dupa declararea oficiala a bolii, am informat autoritatile de la Bruxelles, judetele vecine si Republica Serbia", a precizat prefectul Ovidiu Draganescu, presedintele celulei de criza constituite la nivel judetean. "Toate fermele sunt blocate, nu intra si nu iese nimic pana nu aflam care este situatia la fiecare. In urmatoarele zile, inspectorii DSV Timis vor merge la toate fermele. Vom recolta sange si mostre de organe pentru a vedea care sunt problemele si cate animale sunt bolnave", a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare Timis, Ioan Jeleriu. Politistii au impanzit localitatile din jur cu filtre de supraveghere pentru a impiedica intrarea si iesirea unor transporturi de porci.
Concernul american "Smithfield" detine in judetul Timis circa 25 de ferme, in care porcii sunt transferati in functie de varsta animalelor. De asemenea, transferuri se fac si din judetele Arad si Bihor, unde compania detine alte ferme. In aceste conditii, virusul putea sa apara in alta localitate, posibil chiar de la porcii mistreti. Punctul de lucru unde s-a descoperit pesta este locul in care se face si abatorizarea. Normele in vigoare prevad ca porcii, in numar de 20.000, sa fie ucisi si apoi aruncati in gropi impermeabilizate cu folie, straturi de argila, dezinfectant si pietris.
Ferma de la Cenei a fost mai implicata intr-un dezastru ecologic in urma cu mai putin de o luna. Peste 3.000 de porci morti au fost tinuti in ferma mai bine de doua saptamani, la temperaturi de peste 40 de