Foto: Romania libera
Cu toate acestea, atrage atentia Bryza, Romania ar trebui sa coopereze mai strans cu Turcia, celalalt mare stat NATO de la Marea Neagra, pentru a-si armoniza pozitiile.
Oficialul american considera ca proiectul conductei de gaz South Stream, a carei constructie a fost convenita in luna iunie de compania rusa Gazprom si cea italiana ENI, reprezinta o incercare din partea Moscovei de a torpila constructia conductei Nabucco, sustinuta de Uniunea Europeana si din care Romania ar urma sa detina 20%.
Bryza critica atitudinea toleranta a Bruxelles-ului fata de Gazprom, impotriva caruia nu a luat nici o masura, in vreme ce a fost extrem de intransigent cu alte companii acuzate de comportamente monopoliste, precum Microsoft.
Politica Rusiei fata de statele europene ar fi guvernata de principiul divide et impera, deoarece Moscova forteaza statele europene sa semneze contracte energetice bilaterale cu Gazprom, sub presiunea santajului cu taierea gazului sau neinnoirea contractelor.
In acest mod, europenii sunt impiedicati sa isi contureze o pozitie comuna, ceea ce le slabeste forta de negociere si le diminueaza optiunile.
Rep: Cum apreciati rolul Romaniei in ce priveste politica energetica la Marea Neagra?
Matthew J. Bryza: Este nemaipomenit ca Romania demonstreaza a fi un leadership puternic, cu un fost capitan pe Marea Neagra ca presedinte, care simte si respira aerul Marii Negre. Este o evolutie minunata ca Romania, ca nou membru al Uniunii Europene, doreste sa-si exercite pozitia de lider la Marea Neagra.
Desigur ca sunt si alte tari care doresc acest lucru, de aceea este foarte important ca Turcia si Romania sa lucreze la o viziune comuna.
Cred ca in aceasta privinta lucrurile stau mai bine acum fata de cativa ani in urma, cand Turcia era mult mai sensibi