Pentru a ajunge in "ringul agitat al Bursei" si a simti adrenalina tranzactiilor, investitorii trebuie sa parcurga o serie de "formalitati", pe care Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), le-a detaliat
"Daca aveam ceva bani, intram pe SIF-uri acum doua luni cand piata era in cadere, cumparam si asteptam sa creasca. Aveam acum profit de 30% in doua luni... frumos!", sunt cuvintele unui barman referitoare la mecanismul Bursei, citatul fiind inscriptionat pe un pliant in biroul lui Stere Farmache de la etajul 14 al Bursei de Valori Bucuresti. El este directorul executiv al Bursei de mai mult de un deceniu, vazand cum brokerii se chinuiau cu tranzactii de 10.000 $ pe zi pentru a ajunge acum la peste 15 mil. euro zilnic.
Pliantul respectiv, care face parte dintr-o viitoare campanie de popularizatre a Bursei in randul romanilor, descrie viziunea celor mai multi dintre romani asupra "jocului la Bursa". Mai inainte de a fi investitori pe termen lung sau scurt, cei mai multi dintre jucatorii autohtoni sunt speculatori, dar situatia se poate schimba in urmatorii ani cand reprezentantii Bursei spera sa atraga cat mai multi investitori care sa isi aduca in ring economiile, dar si cat mai multi emitenti, pentru a mari capitalizarea bursiera si pentru a oferi alternative de investire.
Desi pare complicat la prima vedere sa incepi tranzactionarea la Bursa, ultimii ani au adus o simplificare a procedurilor si a modului de tranzactionare.
Primul pas pe care viitorii investitori trebuie sa il faca este gasirea unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF), care ii va asigura accesul la piata de capital. SSIF-ul este practic interfata dintre investitor si piata, iar oferta pe piata romaneasca s-a diversificat puternic in ultimii ani. Exista acum in Romania peste 75 de intermediari, multi dintre acesia