Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a inaugurat oficial, luni, primul laborator pentru testarea drogurilor din sânge, testele realizate pe parcursul a trei săptămâni - cu sprijinul experţilor germani - identificând şase cazuri de consumatori şi patru decese prin supradoză.
„Datele ne permit să anticipăm un fapt deja prefigurat, respectiv că numărul de cazuri letale cauzate de «moartea albă» este mai mare decât în raportările existente. Aceasta, în primul rând ca urmare a determinării directe, prin analize toxicologice calitative şi cantitative, şi nu prin determinări indirecte, precum chestionarele sau prelucrări statistice”, a declarat directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală, prof. dr. Dan Dermengiu. Ca dovadă, în doar 3 săptămâni, cât experţii germani au efectuat training-uri demonstrative pe echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului Phare, numai în Bucureşti au fost identificate pozitiv şase cazuri de consumatori de droguri (unul de cocaină şi cannabis, doi de heroină, unul de metadonă, unul de ecstasy), precum şi patru decese produse de supradoze de heroină.
„Cunoscând faptul că România nu mai este o simplă «ţară de trecere» pentru drumul drogurilor spre Europa, ci a devenit chiar o ţară consumatoare, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Pavel Abraham, ne apare surprinzător faptul ca numărul de decese prin droguri raportat este scăzut”, a mai spus prof. dr. Dermengiu, cu ocazia ianugurării laboratorului.
În ultimii ani raportările către EMCDDA ale Centrului Român de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri prezintă următoarea situaţie: în 2001-28, 2002-23 şi 2003-21, iar în 2004 nu mai apare niciun deces prin supradoză, a explicat prof. dr. Dermengiu.
„Până acum nu puteam depista decât heroina şi doar calitativ. Multe toxice nu ajung în urină,