În gablonţurile importate din China, americanii au găsit concentraţii mari de plumb. La rândul lor, acestea provin din calculatoarele occidentale reciclate de chinezi Comisia americană de
În gablonţurile importate din China, americanii au găsit concentraţii mari de plumb. La rândul lor, acestea provin din calculatoarele occidentale reciclate de chinezi
Comisia americană de siguranţă a bunurilor consumatorilor a dat publicităţii un document oficial referitor la concentraţia masivă (implicit toxică) de plumb, descoperită în circa 6,7 milioane de gablonţuri şi gadgeturi importate anul trecut din China. Metalul provine din deşeurile electronice produse în Occident, expediate apoi în China.
Jeffrey Weidenhamer şi Michael Clement, chimişti ai Universităţii Ashland din Ohio, au studiat compoziţia gablonţurilor şi gadgeturilor chinezeşti vândute în 2006 pe piaţa americană şi au descoperit că, în afară de concentraţia ridicată de plumb, mai erau prezente şi urme de aramă şi cupru. Acest aliaj a demonstrat că era vorba de plumb utilizat la sudurile circuitelor integrate ale calculatoarelor.
De asemenea, au mai fost detectate urme de antimoniu, un metaloid toxic folosit pentru creşterea rezistenţei plumbului din baterii. Potrivit unui raport al ONU, anual, în lume sunt produse circa 50 de milioane de tone de deşeuri electronice, a căror depozitare sau reciclare reprezintă încă o problemă. Mari cantităţi sunt expediate în China, deşi legislaţia internaţională interzice formal importul acestora.
Circuitul plumbului pe meridiane
Itinerariul urmat de materialele toxice din gablonţurile chinezeşti este, de obicei, precis. Consumatorii şi întreprinderile din SUA îşi trimit produsele electronice uzate unor firme de reciclare. Acestea, la rândul lor, le revând unor comercianţi din domeniu, aflaţi tot pe teritoriul Statelor Unite.
În fine,