Producţia de pâine, la fel ca şi cea de alcool, ar putea fi monitorizată prin satelit. Când vine vorba de combaterea evaziunii, autorităţile coc cele mai savante soluţii. Spre exemplu, în Producţia de pâine, la fel ca şi cea de alcool, ar putea fi monitorizată prin satelit.
Când vine vorba de combaterea evaziunii, autorităţile coc cele mai savante soluţii. Spre exemplu, în domeniul panificaţiei s-a vehiculat introducerea timbrului pe pâine. Acum, se pare că s-a renunţat la această "soluţie", în schimb a încolţit ideea urmăririi căruţelor cu grâu prin satelit.
Astăzi sunt aşteptate de la guvern măsurile gândite pentru combaterea evaziunii fiscale din industria de panificaţie. Ieri, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, a vorbit despre principala măsură pe care o va propune instituţia pe care o conduce - înăsprirea condiţiilor de "autorizare şi supraveghere a firmelor din domeniul morăritului şi panificaţiei, asemănătoare celor din domeniul alcoolului".
De fapt, pâinea ar putea avea acelaşi regim ca produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări), care presupune organizarea fabricilor în sistem de antrepozit fiscal. Întrebat dacă are suficienţi supraveghetori pentru cele peste 10.000 de unităţi identificate oficial ca având producţie de pâine, şeful Fiscului spune că introduce "supravegherea prin camere video, GPS şi satelit, ca-n Europa".
Se pare că inclusiv ţări din Est, precum Ungaria, au adoptat sistemul modern de supraveghere a distileriilor şi a rafinăriilor, ceea ce presupune, în primul rând, monitorizarea fiecărui mijloc de transport. La cisternele de alcool şi petrol s-ar putea să nu fie o mare problemă, dar ce te faci când vine vorba de căruţa care duce grâul la moară?
(După cum spune ANAF, moara din mediul rural este unul dintre focarele de evaziune). Daniel Chiţoiu nu ia în calcul acest as