www.metropotam.ro
La romani este o vorba: “Lucrul nou e lucru nou”. Cand spui ca ai cumparat ceva la mana a doua, toata lumea stramba din nas. In strainatate insa, conceptiile difera. Este bine si pentru propriile buzunare, dar si pentru mediu sa cumperi anumite lucruri de la altii. MSN Money a intocmit o lista cu ele.
Pe primul loc, cartile. Majoritatea nu sunt citite mai mult de o data si, de foarte multe ori, unele care au costat o avere sunt vandute la un pret de nimic. Exceptie de la regula cumparaturilor la mana a doua fac cartile de referinta, la care apelezi ori de cate ori este nevoie.
2. DVD-urile si CD-urile. In tarile unde chiar se tine cont de drepturile de autor, CD-urile si DVD-urile second-hand pot fi cumparate la preturi mult mai mici. Fac exceptie cazurile cand o formatie scoate un nou album si fanii sunt innebuniti sa-l cumpere imediat.
3. Jucariile. Parintii stiu. Este aproape imposibil sa prevada ce jucarie va fi la moda si care va zacea pe fundul lazii cu jucarii. Asta daca cei care le vand au putut recupera ceva intreg din mainile micutilor lor. Cei mai norocosi le pot cumpara de la prieteni si rude.
Exista insa si parinti care cumpara de obicei astfel de jucarii, insa de sarbatori sau de zile de nastere, iau unele noi.
4. Bijuteriile. Gasiti un magazin de amanet de incredere, care este pe piata de ceva timp, si rugati-l pe patron sa va recomande ceva. Doar daca va doriti modele unicat sau lucrate manual, atunci puteti cumpara bijuterii noi.
5. Echipamentul de sport. Puteti cumpara orice, de la rachete de badminton la seturi de greutati. Cele mai la indemna locuri de unde le puteti achizitiona sunt: targurile, din ziare sau de pe internet. Veti economisi bani buni. Nu este cazul sa cumparati echipamente pe care sa le imbracati.
6. “Timeshare” (ofera dreptul de a u