Schimbul imobiliar si partajul sunt supuse impozitarii din acest an. “Impunerea celor doua operatiuni este normala si legala”, afirma Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola. Situatia, insa, nu este atat de clara cum pare la prima vedere. Daca in ceea ce priveste schimbul imobiliar, nu exista dubii ca s-ar realiza un transfer de proprietate, in cazul partajului acest lucru nu este foarte evident.”In urma divortului trebuie sa se stabilea
Schimbul imobiliar si partajul sunt supuse impozitarii din acest an. “Impunerea celor doua operatiuni este normala si legala”, afirma Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
Situatia, insa, nu este atat de clara cum pare la prima vedere. Daca in ceea ce priveste schimbul imobiliar, nu exista dubii ca s-ar realiza un transfer de proprietate, in cazul partajului acest lucru nu este foarte evident.”In urma divortului trebuie sa se stabileasca cat din bunul indivizibil aflat in proprietatea celor doi soti in timpul casatoriei, apartine unei parti sau alteia. Acest lucru poate fi supus interpretarii”, sustine reprezentanta EuroMetropola.
Impozitul difera atat in functie de perioada de detinere a proprietatii, cat si de valorile acestora. Astfel, in cazul in care un bun se doreste a fi vandut intr-o perioada mai scurta de trei ani de la achizitia sa, trebuie sa se plateasca un impozit de 3%, daca valoarea acestuia nu depaseste 200.000 de lei, iar in conditiile in care pretul imobilului este mai mare, impozitul va fi de 6.000 de lei, plus 2%. Daca bunul este vandut dupa trei ani de la cumparare, atunci impozitul ce trebuie platit este de 2%, atunci cand proprietatea valoreaza 200.000 de lei, respectiv 4.000 de lei plus 1%, daca valoarea achizitiei depaseste aceasta suma.
Aceste impozite, a