Facultatea de Aeronautică, ce înainte de 1990 atrăgea crema tinerilor din România, este instituţia care a stat la baza formării multor manageri care acum administrează afaceri de sute de milioane sau chiar miliarde de euro.
Din noul număr al săptămânalului BUSINESS Magazin, cititorii vor descoperi că dragostea dintâi a bancherului Sergiu Oprescu, aflat la comanda afacerilor Alpha Bank - un business de peste 3 miliarde de euro - nu este nici bankingul, nici Bursa şi nici economia, ci ingineria aeronautică, meserie pe care a practicat-o timp de aproape 6 ani.
Cum a făcut acesta legătura între aeronautică şi sistemul bancar? Foarte simplu, conform opiniei lui Sergiu Oprescu: "Îţi oferea cele mai mari şanse pentru că în România se lucra pe avioane produse în Vest, ceea ce ne crea o deschidere pe care puţini alţii o mai aveau pe vremea aceea”.
Alţi absolvenţi ai Facultăţii de Aeronautică şi-au schimbat domeniul de activitate odată cu declinului acestei industrii. Ei sunt în prezent oameni de afaceri de succes în diverse domenii. Printre aceştia se numără şi Florin Bălu, care la 42 de ani care deţine împreună cu doi parteneri englezi reţeaua de fast-food Snack Attack. Radu Crăciun, analistul şef al ABN Amro, îşi aminteşte că , pe vremuri, Facultatea de Aeronautică era "una dintre cele mai serioase şcoli din România", iar industria aviatică oferea cele mai bune şi mai convenabile oportunităţi.
Dar situaţia s-a schimbat radical după 1990, iar pe măsură ce investiţiile în domeniu au scăzut, tehnologia a îmbătrânit şi „o industrie care clocotea cândva a decăzut şi a devenit istorie”, povesteşte Bogdan Creţu, actualul director al departamentului de corporate banking de la Raiffeisen Bank. (L.H.)
Facultatea de Aeronautică, ce înainte de 1990 atrăgea crema tinerilor din România, este instituţia care a stat la baza formării multor manageri care acum a