Cu toate ca Romania si Ungaria au intrat la momente si in conditii diferite in Uniunea Europeana iar decalajul initial a fost important, economiile celor doua tari incep sa se impleteasca, cel putin in zona de frontiera. Cel mai bine simt acest lucru locuitorii din zona, care au invatat sa profite de avantajele fiecareia dintre cele doua tari.
Ungaria si-a dezvoltat foarte bine turismul, agricultura si comertul, in timp ce in cealalta parte a granitei, in Romania, investitiile in industrie au crescut simtitor in ultimii ani. Ca urmare, romanii profita de preturile mici din Ungaria si isi cumpara acolo case si terenuri, merg la cumparaturi si distractie, in timp ce ungurii din zona de frontiera vin in Romania la serviciu.
Euroregiunea DKMT, dupa mai bine de zece ani de la infiintarre, a inceput sa functioneze. Aradenii sprijina dezvoltarea unui aeroport in judetul Bekes, construiesc drumuri in zona de frontiera si spera ca intr-o perioada relativ scurta de timp sa nu mai existe diferente de infrastructura intre cele doua tari.
Oamenii de afaceri maghiari participa la toate targurile de la Arad si recunosc ca vin aici pentru a-si dezvolta afacerile.
In Romania au sosit multi investitori straini, si-au cumparat terenuri, ridicat fabrici si au inceput sa produca. Pana in urma cu cativa ani forta de munca calificata exista din plin, Aradul fiind o platforma industriala traditionala, dar ale carei fabrici mergeau tot mai greu. Acum a aparut insa criza fortei de munca.
"Ne confruntam cu o lipsa de oameni calificati", a declarat Maria Apostol, director resurse umane al unei societati comerciale din Arad. Cei foarte bine calificati au ales sa lucreze in societati multinationale, avand salarii bune. Acestea au autobuze pentru aproape toate localitatile din judet, care aduc zilnic angajatii la munca, la Arad.
@N_