• Lautarii si alti 30 de nuntasi care au participat la o nunta in localitatea Tibana au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase cu toxiinfectie alimentara, dupa ce au mancat din sarmalele, carnatii si friptura de pui servite la masa • Medicii epidemiologi considera ca nuntasii s-au imbolnavit de la sarmale sau friptura de pui
Dupa ce au petrecut la o nunta din comuna ieseana Tibana, 30 de persoane, impreuna cu lautarii, au ajuns direct pe patul de spital. La cateva ore dupa ce au mancat din bucatele servite la masa, nuntasii au avut dureri de burta, stare de voma, febra, scaune diareice. Focarul de toxiinfectie alimentara a fost provocat, cel mai probabil, dupa cum afirma medicii epidemiologi, de la sarmalele sau friptura servita la masa, bucate care au fost preparate in gospodaria parintilor mirilor. Nuntasii au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase, unde au primit tratament specific, si doar 14 au mai ramas in spital, deoarece aveau o forma mai severa de deshidratare. Toxiinfectiile alimentare sunt provocate de alimente contaminate cu germeni sau de alimente cu toxine produse de acesti germeni, toxine care determina boala.
Germenii pot fi in principal din grupa salmonelelor. Toxiinfectiile alimentare prezinta un risc mare de deshidratare. Lautarii au consumat din bucatele de la nunta a doua zi dupa petrecere, pentru ca au primit alimentele la pachet. "S-a efectuat o ancheta epidemiologica pentru a se depista cauza care a dus la producerea toxiinfectiei alimentare. La nunta s-au servit sarmale, carnati, friptura de pui, alimente care au fost preparate in gospodaria parintilor mirilor. Din rezultatele pe care le avem acum, cel mai probabil toxiinfectia alimentara a fost provocata de sarmale sau friptura de pui. Hrana a fost preparata cu cateva ore bune inainte de inceperea nuntii. Lautarii nu au mancat la nunta, ci a doua