COMOD. Satenii sunt scutiti de drumurile la cimitir Pe bani. Daca nu e vorba de rude, osenii accepta straini in gropile sapate pe proprietatea lor pentru sute de euro
Mihai Bledea
Osenii cu dare de mana au lansat o moda care se extinde rapid in intreaga regiune: inmormantari in fundul gradinii. In Boinesti exista nu mai putin de opt case cu astfel de morminte. Vasile Borhidan, preotul ortodox al satului, povesteste ca moda inmormantarii in gradini porneste din dorinta celor vii de a-i tine cat mai aproape pe cei plecati in eternitate. In localitatea Camarzana, dintre cele 18 cimitire, doar patru apartin bisericii, restul fiind private, amenajate de oameni pe terenurile proprii.
Preotii din parohiile comunale sustin ca legea nu interzice clar inmormantarea in alte locuri decat cimitirele bisericesti, astfel ca n-au nimic impotriva inmormantarilor din fundul gradinii.
"Exista cazuri in care cimitirele comunale sunt departe de comuna, astfel ca un cimitir in fundul gradinii le permite tuturor, contra unei taxe platite proprietarului terenului pe care se afla cimitirul, sa tina mortii aproape si sa le puna zilnic flori la capatai", ne-a declarat Ioan Socolan, protopopul ortodox de Satu Mare. Acesta nu a putut preciza, insa, statutul juridic al cimitirelor osenesti si nici daca proprietarii lor achita vreo taxa la stat.
Obicei muntean
Obiceiul mormintelor din gradina este unul vechi de sute de ani, prezent in special in zonele muntoase. Acesta s-a extins, modificat, si in Oas. In Defileul Muresului, cimitirele din fundul gradinii sunt cimitire de familie, insa, in Tara Oasului, oricine poate fi inmormantat in gradina, contra unei taxe de cateva sute de euro, negociabil.
COMOD. Satenii sunt scutiti de drumurile la cimitir Pe bani. Daca nu e vorba de rude, osenii accepta st