Vara aceasta, extrem de secetoasa si cu temperaturi foarte ridicate, si-a pus din plin amprenta si pe pietele brailene. In plin sezon, fructele si legumele s-au transformat deja in delicatese, preturile lor atingind cifre de-a dreptul astronomice pentru luna august, duble sau chiar triple fata de un an normal. In week-end, redactorii nostri au dat o raita prin cele mai importante doua piete din municipiu pentru a vedea exact cit trebuie sa scoata braileanul din buzunar pentru a se aproviziona cu fructe si legume.
In Piata Concordia, 1 kg de varza costa 3 lei (30.000 lei vechi) iar unul de castraveti 4 lei. Intre 2 si 3,5 lei/kg costau si rosiile sau ardeii, iar intre 1,4 si 2 lei/kg, vinetele. Nici radacinoasele nu erau chiar la indemina oricui. Nelipsite din orice bucatarie pentru prepararea bucatelor, si radacinoasele au ajuns sa goleasca portofelele. Astfel, telina romaneasca putea fi cumparata in week-end cu pina la 3 lei/buc, iar ceapa, dovleceii, morcovul, patrunjelul intre 2 si 2,5 lei kilogramul. Produsele din import aveau si ele preturi piperate, ardeiul gras rosu de exemplu se vindea cu 10 lei/kg, iar telina si conopida cu 8 lei/kg. De asemenea, cartofii ajungeau si pina la 1,6 lei/kg. Ce-i drept, amplasata in zona "zero" a orasului, Concordia este cunoscuta si sub numele de "piata bogatasilor", dar asta nu inseamna ca aceste preturi sint usor de "inghitit" chiar si de clientii ei, de regula persoane cu dare de mina. La sectorul fructe, nemultumirea cumparatorilor era si mai mare, in conditiile in care piersicile romanesti costau 3,5 lei/kg, merele 4,5 lei/kg, prunele pentru gem 20 lei/kg, perele 25 lei/kg, iar nectarinele 45 lei/kg. Daca la unele produse pretul era cel care stirnea nemultumirea, la altele calitatea era cea care genera discutii. "Preturile la producator au sarit din cauza secetei. E normal ca si noi, comerciantii, sa le ridicam p