Piata romaneasca de capital sufera de o lipsa cronica de lichiditati, fapt pus de bancile straine pe seama tarifelor necompetitive impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), scrie Financial Times (FT), consultat de Rompres.
La opt luni de la aderarea la Uniunea Europeana si in contextul unei reforme cruciale a sistemului pensiilor, piata romaneasca de capital ar trebui sa fie in centrul atentiei investitorilor. Nu se intampla asa, afirma un mare numar de investitori. Mai mult, piata obligatiunilor, care se presupune a fi in plina dezvoltare, anunta si ea o incetinire a cresterii, arata FT.
"Nu exista o piata vibranta a obligatiunilor in Romania, in acest moment", a declarat vice-presedintele sectorului piete de capital al Raiffeisen Bank Romania, James Stewart. Acesta considera ca ingustimea pietei are drept cauza costurile ridicate pe care trebuie sa le suporte o companie pentru a emite obligatiuni la Bursa de Valori de la Bucuresti, care pot ajunge la 0,5 procente din fiecare tranzactie.
"Costul unei emisiuni te faci sa spui ca nu are nici un sens sa o lansezi in Romania: o emisiune de obligatiuni de 100 milioane euro costa 500.000 euro", a declarat Stewart.
Potrivit cotidianului britanic, in Romania costul este de trei ori mai mare decat in Marea Britanie, unde se ridica la 0,15 procente. Piata romaneasca de capital sufera de o lipsa cronica de lichiditati, fapt pus de bancile straine pe seama tarifelor necompetitive impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), scrie Financial Times (FT), consultat de Rompres.
La opt luni de la aderarea la Uniunea Europeana si in contextul unei reforme cruciale a sistemului pensiilor, piata romaneasca de capital ar trebui sa fie in centrul atentiei investitorilor. Nu se intampla asa, afirma un mare numar de investitori. Mai mult, piata obligatiunilo