Numarul de posturi din sistemul bugetar central si local este de aproximativ 1,5 milioane, acesta crescand in ultimii patru ani cu 74%, iar acuzatia sindicatelor ca numarul posturilor de conducere a crescut excesiv nu se sustine, a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
Pacuraru sustine ca in ultima perioada, numarul posturilor din administratia locala a crescut "in mod excesiv" din cauza faptului ca structura si organigrama structurilor de la nivel local sunt stabilite, potrivit legii, de consilile locale.
Astfel, exceptand personalul din invatamant, numarul posturilor s-a majorat cu 74%, din 2004 pana in acest moment.
Cu toate acestea, ministrul respinge acuzatia sindicatelor ca functiile publice de conducere s-au inmultit si au fost ocupate pe criterii politice.
"Potrivit ordonantei 1/2006, ponderea functiilor publice de conducere este de maxim 15% din totalul functiilor publice. Din verificarile facute la Garda Financiara, Garda de Mediu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor aceasta afirmatie (inmultirea posturilor de conducere, n.r.) nu se sustine", afirma Pacuraru.
Potrivit ministrului Muncii, bugetul pe anul 2007 s-a fundamentat cu urmatorul numar de posturi: peste un milion cu finantare integrala de la bugetul de stat, peste 200.000, personalul din unitati sanitare finantat din fondul de sanatate, aproape 100.000 personalul din institutii subventionate, 70.000 sunt angajati in invatamantul universitar finantat din transferuri de la bugetul de stat si peste 50.000, personal din institutii finantate din venituri proprii.
Daca la aceste cifre se adauga cei aproximativ 50.000 de angajati din culte, numarul total al angajatilor din sistemul bugetar central si local se ridica la 1,5 milioane de persoane.